Una de les grans satisfaccions del Josep Oms ha estat i és col·laborar amb tota aquella persona o entitat que li demana. L’omple especialment aportar el seu gra de sorra, sempre amb els escacs com a vehicle, en diferents projectes solidaris o associacions que treballen amb persones que tenen necessitats especials.

Durant els deu últims anys ha estat ajudant a introduir el seu esport en molts centres i ha posat en marxa o col·laborat en diversos projectes. Amb els escacs, i els beneficis que aquests aporten, ha anat adaptant el seu model d’ensenyança en cada un dels col·lectius amb els quals ha treballat.

cossos

D’aquesta manera, el Gran Mestre lleidatà ha estat pioner, per exemple, en introduir els escacs al Centre Penitenciari de Lleida amb l’objectiu de crear equips de competició que poguessin jugar a nivell federat. Un repte aconseguit que li va valer el reconeixement de les institucions, del Departament de Justícia i de l’opinió pública per trencar barreres i utilitzar aquest esport com a eina d’integració i normalització.

També ha fet i fa classes d’escacs en diferents projectes amb residències i gent gran, o entitats com la Brúixola – Salut Mental Ponent-, a més de col·laborar amb altres clubs esportius o centres cívics fent xerrades, exhibicions, cursos o partides simultànies.

Així doncs, l’àmbit del Josep Oms i la seva acadèmia abraça, en aquest nou projecte, moltes més vessants que l’ensenyament  convencional i els escacs de competició, i ofereix la possibilitat de donar classes especials o col·laborar mitjançant accions puntuals o convenis de llarga durada amb tot tipus d’entitats i agrupacions.

Aquest són alguns dels projectes realitzats i també propostes que s’ofereixen en aquesta nova etapa.

  • Activitats per a Centre Cívics, Associacions de Veïns, Casals de Joves i centres amb nens i nenes amb risc d’exclusió social
  • Escacs en centres especials
  • Projecte d’escacs per a la gent gran i residències d’avis
  • Projecte d’escacs docent, educatiu i de competició Centre Penitenciari de Ponent
  • Escacs a les Universitats
  • Escacs per a persones cegues i persones amb algun tipus de discapacitat física o mental
  • Projecte “Escacs i Esport” per a d’altres clubs esportius, gimnasos…
  • Escacs per a empreses, ajuntaments com a complement de la formació de professionals

josephh

Mai no és tard per moure peça

Els escacs com a eina de reinserció social