El Gran Mestre Internacional Josep Oms obre a Lleida la primera Acadèmia d’Escacs i un nou club (ADEJO Lleida)

oms1Després de més de 35 anys jugant a escacs, molts d’ells a primeríssim nivell, i de compaginar-ho els darrers 15 amb la vessant d’entrenador-professor, el Gran Mestre Internacional, Josep Oms, ha decidit donar un pas més endavant en la seva carrera, obrint la primera Acadèmia d’Escacs a la ciutat de Lleida i, també, el Club d’Escacs ADEJO.

Oms és l’únic Gran Mestre Internacional d’Escacs que han tingut les terres lleidatanes en tota la història. La seva qualitat com a jugador i entrenador, el seu bagatge i experiència, i la gran il·lusió a l’hora de transmetre els seus coneixements i filosofia dels escacs són algunes de les raons que l’han empès a fer una valenta aposta per aquest projecte que podeu conèixer fins al detall visitant el web www.josepoms.com.

L’esportista lleidatà, de 40 anys, ha obtingut nombrosos guardons tant a nivell individual com d’equip. Entre ells destaquen la Medalla d’Or en les Olimpíades d’Escacs de Torí 2006 -és l’únic esportista de l’Estat espanyol que l’ha aconseguit- i títols de campió i diferents podis en els Campionats d’Espanya i Catalunya en gairebé totes les categories.

En la seva vessant d’entrenador, els resultats i el nivell assolit pels seus alumnes també avalen la seva tasca. Ha estat entrenador de la Federació Andorrana d’Escacs, de la Federació Catalana i de la Federación Española, amb la qual encara continua col·laborant.

Dedicació, compromís i alta qualitat d’ensenyament són algunes de les premisses d’una acadèmia que té com a repte ajudar en la formació personal i esportiva dels seus alumnes, que gaudiran de l’oportunitat, tinguin el nivell que tinguin, de jugar als escacs molt a prop d’un professional de primera línia.

L’acadèmia, ubicada al carrer Anselm Clavé número 16, compta amb un grup de professors i col·laboradors que garanteixen una ensenyança de qualitat i que permetrà als alumnes aconseguir els objectius esportius, pedagògics, lúdics i personals que es fixin, ja sigui a nivell elemental, de formació o perfeccionament.

Al centre es treballa amb les tècniques d’ensenyament més modernes amb suport informàtic i material didàctic de primer ordre, sense perdre l’essència mil·lenària dels escacs i els valors que els fan especials.

Oms es mostra molt il·lusionat amb el projecte de l’Acadèmia i del Club, que tindran la seva inauguració oficial a finals d’abril o durant la primera quinzena de maig. “Després de molts anys jugant, entrenant i fent de professor en diferents clubs i federacions, i també a títol particular, sentia que havia arribat l’hora de posar en marxa un projecte professional i fer-ho a la meva terra”, assegura.

np2El Gran Mestre lleidatà té molt clar que “les portes de l’acadèmia i del club estan obertes a tothom. Ens agradaria que fos un punt de trobada per a tots els amants dels escacs tinguin el nivell que tinguin i siguin quins siguin els seus objecius personals. El públic al qual ens adrecem va des d’aquells nens o adults que mai no han mogut una peça, però senten curiositat per aquest esport, passant per aquells que tenen un nivell inicial i volen millorar, fins als que ja han assolit un bon nivell i busquen una tecnificació superior”.

El projecte també inclou altres activitats a banda de les classes i les competicions: partides simultànies, partides a la cega, xerrades, conferències formatives o tornejos d’exhibició.

[av_heading heading=’Escacs a les escoles’ tag=’h3′ color=” custom_font=” style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’][/av_heading]

A més a més de l’Acadèmia i del Club d’Escacs, Josep Oms i el seu grup de treball fan una aposta molt forta pel projecte dels escacs com a eina pedagògica i la seva inserció en les escoles de Lleida.

El 15 de març de 2012 el Parlament Europeu va aprovar una resolució que va instar la Comissió Europea i els Estats membres a introduir un programa d’escacs a l’escola en els sistemes educatius de la UE.

En la declaració destaquen els valors i capacitats intel·lectuals que desenvolupa la pràctica d’aquest mil·lenari joc-esport-ciència. Entre d’altres, milloren la creativitat, la intuïció, el càlcul mental, la memòria i, també, potencien valors com l’esportivitat, la motivació o la presa i assumpció de les pròpies decisions.

[av_heading heading=’Vessant Social i Projectes’ tag=’h3′ color=” custom_font=” style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’10’][/av_heading]

Una altra de les grans satisfaccions de Josep Oms ha estat, i és, col·laborar amb tota aquella persona o entitat que li demana. L’omple aportar el seu gra de sorra, sempre amb els escacs com a vehicle, en diferents projectes solidaris o associacions que treballen amb persones que tenen necessitats especials.

Durant els deu últims anys ha ajudat a introduir el seu esport en molts centres i ha posat en marxa o ha col·laborat en diversos projectes. Amb els escacs, i els beneficis que aquests aporten, ha anat adaptant el seu model d’ensenyança en cada un dels col·lectius amb els quals ha treballat.

D’aquesta manera, el Gran Mestre lleidatà ha estat pioner, per exemple, en introduir els escacs al Centre Penitenciari de Ponent amb l’objectiu de crear equips de competició que poguessin jugar a nivell federat. Un repte aconseguit que li va valer el reconeixement de les institucions, del Departament de Justícia i de l’opinió pública pel fet de trencar barreres i utilitzar aquest esport com a eina d’integració i normalització social.

Comparteix aquesta notícia